Olkijoen koulu


Wilma


OLKIJOEN KOULUN RAKENTAMISEN VAIHEET


19.8.1993 - 12.8.1994
Kirjoittanut Paavo Muilu, Olkijoen koulun opettaja

To 19.8. Jo alkuviikosta ilmestyivät kentälle työmaakopit ja pieni pino lautaa. Varsinainen työ lähti kuitenkin käyntiin tänään kaivinkoneen ja maansiirtokoneen ilmestyessä paikalle. Tontin kulmaan aivan jokirantaan alettiin kaivaa valtaisaa kuoppaa. Siitä piti tulla viemärijärjestelmään kuuluva imeytyskenttä. Kun vielä seuraavakin viikko työskenneltiin kuopan kimpussa, oli se saanut sisäänsä suodatinkankaat, kaksi putkikerrosta ja monenlaisia maakerroksia pestystä sorasta lähtien.

Nyt paikalla on vain muutama maanpintaan ulottuva putkenpää. Kun kuoppa kaikkineen oli sitten valmis, eteni kaivinkone pitkin jokirantaa tehden viemäriputkille ja kaivoille tilaa. Kaivoja saatiinkin linjaan mahtumaan peräti kahdeksan kappaletta kahden entisen lisäksi. Samaan aikaan alkoi puunkaato jokirannan ja kentän rajalta. Jäi sentään muutama koivu pystyynkin, onneksi juuri tontin suurin ja mahtavin koivuvanhus sai jäädä. Aivan koskemattomaksi sekään ei sentään jäänyt, sillä sen valtaisa sivulle kaartunut alaoksa piti katkaista kaivinkoneen tieltä. Kun sitten työ oli edistynyt koivun juurelle, koettiin työmaan ensimmäinen haaveri. Toinen suurista oksista jäi kauhanvarren tielle ja repeytyi pahasti, niin että se piti myös katkaista pois.

Ke 1.9. Jossakin sivussa varsinaisesta työmaasta olivat rakentamisen johtajat kokoontuneet allekirjoittamaan urakkasopimuksia. Näitä allekirjoittajia olivat ilmeisesti rakennuttajan edustajat sekä työn urakoitsijat; Raahen Rakennuskolmio (pääurakoitsija), Raahen LVI-palvelu (LVI-työt) ja Sähkö-Hänninen (sähkötyöt). Rakennusten pääsuunnittelun on laatinut Oulun ympäristökehitys Oy, rakennesuunnittelun on tehnyt insinööritoimisto Olavi Toppila, LVI-suunnitelman LVI-Construction ja sähkösuunnittelun on laatinut Eslain Oy. Viemäröinti oli valmistunut ja oli aika siirtää luistinradan koppi uuteen paikkaan. Vaijerit vain kopin alitse ja nosturilla koppi ilmaan ja siirto uudelle paikalle. Taas päästiin kaivamaan. Nyt vesijohtolinjoja. Päänvaivaa tuntuivat aiheuttavan lukuisat erilaíset putket, vesi ja viemäri, noita tuntui risteilevän alueella ristiin rastiin. Vesijohdon tuloputkia löytyi jopa kaksi vierekkäin! Siinäpä arvailua kumpi on vettä tuova, vai ovatko kumpikin? Ratkesìhan putkien kaksinkertaisuus ja päästiin jatkamaan putkitusta.

Ma 6.9. Tähän mennessä tehdyt toimet ovat tuntuneet jonkinlaisilta valmistelutöiltä, mutta nyt alkoi jo peruskuoppien kaivaminen ensin liikuntasalirakennuksen osalta ja sitten luokkaosankin kohdalta. parissa päivässä tuo 1000 kuution määrä maata oli poistettu ja levitetty perustuksien alle tuleva sorakin. Kyllä sen jo huomasi luokassakin, kun täryjyrällä pohjasora tiivistettiin. Tuntuu kuin ulkoa kuuluvaan kaivinkoneen mellastamiseen seinän takana olisi jo kaikki niin tottuneet, ettei siihen sen enempi kiinnitetä huomiotakaan. Siinä pahimmassa ryminässä oli sitten kadonnut päädyn kuistikin perustuksiaan myöten. Täytyy oikein hämmästellä sitä ripeyttä, jolla työ edistyy koko ajan aluksi kolmen, nyt neljän, viiden miehen toimesta. Raudoittajakin tuli jo punomaan häkkyröitään keskiviikkona.

Ke 8.9. Jopa tarvittiin sähkömiestäkin työmaalla, kun tähän asti oli tultu toimeen oman polttomoottorivoimalan avulla. Entiseen sähkökomeroon lisättiin uusi sulaketaulu, kaksi kertaa entisen kokoinen ja vedettiin kaapeli työmaata varten. Siitä se sitten aikanaan jatkuu myös tuleviin rakennuksiin.

pe 10.9. Tänään pidettiin ensimmäinen työmaakokous, joka alkoi työmaalla, mutta jatkui sitten kunnanvirastolla. Läsnä olivat kaikki urakoitsijat ja suunnittelijat sekä tietenkin rakennuttajan edustajat. Minä olin mukana rakennettavien tilojen käyttäjän ominaisuudessa. Aivan alkuun kunnaninsinööri Matti Penttilä antoi kiitosta työmaan siisteydestä ja hyvästä järjestyksestä. Lähinnä käytiin läpi tähän mennessä tehdyt työt sekä suunnitelmiin tehdyt muutokset. Vielä kerran piti puolustaa myös pihan koivuvanhusta, mutta nyt Penttilä puheenjohtajan ominaisuudessa sanoi asialle laitetun pisteen ja koivua ei kaadeta. Nyt tuotiin myös esiin syntynyt virhe rakennusten lattioiden erilaisesta korkeudesta, jonka vastaavan mestarin kanssa olimme huomanneet vertailtaessa vanhan ja uuden rakennuksen lattioiden korkeuksia. Noin 10 cm ero päätettiin hoitaa luiskan avulla vanhasta uuden rakennuksen käytävään. Tänään alkoi myös perustuksen betonilaudoituksen rakentaminen.

Ma 13.9. Ns. B-rakennuksen sokkelin rakentaminen jatkui uuden viikon alusta täydellä vauhdilla. Tehtävä näytti sivullisestakin arvioiden työläältä jo suuren korkeudenkin vuoksi. Sokkeli oli korkeimmillaan lähes miehen korkuista. Usean kerran käyttivät työmiehet itsekin tehtävästä arvioita: valtava, hirvittävä, suuritöinen ym. Kaikesta huolimatta perussokkeli valmistui hyvää vauhtia, niin että viikon päätteeksi ajoivat betonilastit työmaalle ja valutyö alkoi. Ennen työpäivän päättymistä sokkeli oli täynnä. Massaa oli mennyt 30 kuutiometriä. Joitakin valmistelevia töitä ehdittiin vielä aloittaa C-rakennuksen perustuksellakin. Siitä tulee huomattavasti matalampi kuin nyt valmistunut perustus.

Ma 20.9. Viikko on vaihtunut ja heti työpäivän alettua ryhdyttiin purkamaan perjantaina valetun sokkelin laudoitusta. Alta löytyi todella hienopintaista valua, olihan muottina vanerilevy. Jopa vanerilevyn puukuviointi oli selvästi nähtävissä. Viikon puolivälissä alkoi taas hiekka-autojen ralli, sillä tuon valtaisan toista metriä syvän perustuksen täyttö hiekalla aloitettiin. Samalla myös kaivuri tuli taas kerran kaivamaan ojaa, nyt lämpökanavaa ja kaapelointia varten. Maantienvarteen purettiin keskiviikkona kaksí suurta rullaa valmista kaukolämpöputkea. Ehkäpä ne siinä säilyvät, kunnes siirretään asennuspaikalle. Ei niitä aivan heppoisin välinein siitä mukaankaan oteta. Tämän viikon keskiviikko oli ensimmäinen sadepäivä työmaan aloittamisen jälkeen ja siitähän on jo runsas kuukausi.

To 23.9. Tänään niitä lämpöputkia sitten tarvittiin, kun asentajat tulivat aukomaan putkirullia ja ujuttivat putkenpään lämpökeskukseen kaivetun ojan kautta sisään entisen lämpökanavan kanssa samasta aukosta. Myös C-rakennuksen sokkelimuotti näytti tulleen valmiiksi, niín että huomenna päästään valamaan sekin suunnitelmien mukaan. Niin tapahtuikin ja perustus tuli valetuksi perjantain kuluessa.

Ma 24.9. Aamusta alkaen purettiin valumuotteja ja samalla jatkettiin pohien ja sokkelin ympäryksen täyttämistä hiekalla. Samaan aikaan kirvesmiesryhmä rakenteli uusia valumuotteja, nyt rakennusten kuisteja ja portaita varten. Viikon lähestyessä loppuaan hiekansiirto näytti muuten valmiilta, mutta osa alustasta piti vielä jättää auki odottamaan sähkökaapeleitten asentamista samaan monttuun, jossa on jo lämpöputket odottamassa. Näyttää taas betonivalu ajoittuvan sopivasti viikon loppuun, niin että valu saa kovettua viikonvaihteen ajan. Aivan aluksihan oli aloitettu myöa uuden kentän pohjan rakentaminen ja se onkin jo ollut pintakerroksia vaille valmis. Viikon lopulla ryhdyttiin kaivamaan myös kentän valaisinpylväille kuoppia.

Ti 5.10. Alkuviikosta valaisinpylväiden pystytys ja kaapeliojien kaivaminen jatkuivat. Myös rakennusten rungon rakentaminen oli aloitettu jo maanantaina sokkelin päälle tulevan alajuoksun asentamisella molempiin rakennuksiin. Tänään tiistaina nousivat pystyyn C-rakennuksessa ensimmäiset nurkkaparrut, vaikkakin syksyn tuulisin päivä oli aiheuttaa koko hommasta luopumisen. Sinne ne kuitenkin jäivät tukevasti pystyyn, ja kun tuulikin illasta tyyntyi, olivat ne vielä aamullakin pystyssä. Siitä sitten jatkettiin keskiviikkona ja ripeästi tulikin valmista. Iltaan mennessä tolppaa oli pystyssä niin paljon, että maallikon mielestä se näytti jo valmiilta runqolta seinien osalta. Sähköurakoitsijakin tuli taas työmaalle vetämään kaapeleitaan valaisinpylväille. Myös kaivinkone oli taas käynnistetty ja mäki sai lopullisen muotonsa. siitä näyttikin tulevan ihan kelvollinen laskettelukumpare kahdella loivemmalla ja kahdella jyrkemmällä rinteellä.

To ?.10. Aamulla pidettiin toinen työmaakokous aloittaen työmaalta ja siirtyen sitten virastotalolle. Kokouksessa ehdotin, että portaiden eteen tehdään samanlainen laatoitus kuin on vanhankin rakennuksen edessä ja se tuli myös hyväksytyksi. Nyt tulee tytöille useampi ruutupelipaikka. Kokouksessa sain myös valita liikuntasalin lattian värin jokseenkin pienestä valikoimasta, niin että todennäköisiä vaihtoehtoja oli oikeastaan vain pari. Rakennuksen rungon pystytys on myös edennyt koko päivän jatkuneesta vesisateesta huolimatta. Tämä olikin toinen kokonainen sadepäivä rakennusaikana.

Ke 13.10. Tänään oli työmaalla ensimmäinen seisokki, kun sankan räntäsateen vuoksi runqon pystytys ei enää sujunut. Jo aikaisemmikin viikolla satoi yön aikana lunta, mutta se ei estänyt aamulla työntekoa. Viikon aikana on tehty B-rakennuksenkin runko lähes valmiiksi ja samalla on tehty pihatöitä kuorien pintakerrokset pois ja täyttäen aluetta murskeella. Samalla ovat sähkömiehet asennelleet pihan valaistuskaapeleita ja autopaikkojen kaapeleita. B-rakennuksen pohjakin saatiin nyt täytettyä umpeen, kun kaapeloinnit valmistuivat. Torstaina sää oli jo parempi työn jatkamiselle ja valmista näyttikin taas tulevan. Ensimmäiset ulkoseinien tuulensuojalevyt naulattiin tänään c-rakennukseen paikalleen ja autot toivat täytemursketta piha-alueiden nostamiseen oikeaan korkeuteen. Nyt odotellaan vain kattotuolien ilmestymistä paikalle.

Ti 19.10. Kävin tänään syyslomaviikon toisena päivänä koululla, mutta vielä eivät olleet kattotuolit tulleet. Sensijaan seinälevyjen kiinnitys näytti jatkuvan. Nyt oli pystytetty jo telineetkin C-rakennuksen seinälle, että levyjen kiinnitys ylemmäksikin olisi mahdollista.

Ma 25.10. Syysloma on päättynyt ja sen kuluessa onkin työmaalla edetty taas pitkälle. Kattotuolit olivat tulleet ja ne oli maassa koottu lopulliseen muotoonsa. Lisäksi niistä oli muodostettu muutaman kappaleen elementtejä, joten saadaan nostetuksi useampi kerralla paikalleen ja miesten kiipeily korkeuksissa jää mahdollisimman vähiin. Jo perjantain aikana oli C-rakennuksen kattotuolit saatu paikalleen ja tänään tuli nosturi uudelleen työmaalle nostamaan loputkin paikalleen. Sinne ne näyttivät nousevan neljän-viiden kappaleen elementteinä hyvää vauhtia ja olivat lopullisella paikallaan iltapäivään mennessä. Lomaviikon kuluessa oli myös maanrakennustyö autojen pysäköintipaikalla saatu valmiiksi pintakerrosta vaille. Taas opettajien autotkin voidaan ajaa entiselle paikalleen.

Ke 24.10. Edellinen yö yllätti taas lumisateella, mutta se oli niin vähäistä, että työmaa löytyi taas aamulla. Miehiä ei kuitenkaan löytynyt tavallista määrää, sillä joku kuului olevan sairaana ja pari miestä oli siirretty välillä toiselle työmaalle. Kahden miehen voimin sitten kiinnitettiin päivä eristyspaperia ja tiilten alle tulevaa rimoitusta katon lappeeseen. Kun lumi sitten päivän kuluessa taas häipyi, nousi navakka luoteistuuli tilalle. Seuraavana aamuna se oli yltynyt jo lähes myrskyksi, joten kattotyö näytti kohtalaisen vaivanloiselta ja vaaralliseltakin. Nyt vain siirryttiin myötätuulen puoleiselle lappeelle, jota eilen valmistunut puolisko vähän suojasi. Miehiä ei ollut torstainakaan enempää.

To 4.11. Jo viikon alussa tuli C-rakennuksen aluskate valmiiksi, mutta tiilten toimitus on myöhästynyt. Tämän viikon aikana on valmistunut myös yhdyskäytävän aluskate ja räystäslaudoitus. Tänään iltapäivällä ajoi rekkakuorma pihaan tuoden tiililastin ja samoin tuli jälleen kerran pyöränosturi ja nosti tiilipinoja katolle. Työpäivän loppuun mennessä oli toista lapetta katettu punaisilla tiilillä useita kerroksia täydeltä pituudelta. Myöskin sähköurakoitsijan miehet ovat olleet taas työmaalla asennellen tulevan kentän valaistusta. Seuraavana päivänä tiilikatto olisi ollut valmis, jos tiilet olisivat riittäneet. Kuormasta oli kuitenkin puuttunut yksi nippu, joka olikin juuri se puuttuva tiilimäärä.

Ke 10.11. Alkuviíkon kuluessa aloitettiin rakentaa B-rakennuksen aluskatetta sekä pystytettiin putkitelineet rakennuksen ympärille, että seinien levytys voitaisiin valmistaa täyteen korkeuteen samoin kuin räystäiden laudoitus. Tiiletkin tulivat torstain kuluessa, mutta maanantaina saatiin työmaalle nosturi, jolla tiiliniput saatiin nostetuksi katolle. Tiilten latominenkin saatiin alkuun. Viikon puoliväliin mennessä oli suorat osat katosta saatu valmiiksi, mutta jiirit teettivät kovasti ylimääräistä työtä ja viivästyttivät valmistumista selvästi. Kattoon tuli kaksikin jiiriä, joissa joka tiilestä piti sahata pala kulmasta pois. Näytti todella vaivanloiselta touhulta.

Pe 19.11. Jälleen oli työmaakokouksen aika. Ensin kokoonnutiin taas työmaalle ja katsottiin tilanne siellä. Siinä yhteydessä toin esille nykyisen välituntipihan huonon valaistuksen, johon ei ollut suunnitelmassakaan parannusta ja kun entisistä valopylväistäkin oli toinen otettu pois. Etsimme kolmelle valopylväälle paikat ja asia päätettiin sitten kokouksessa. Myös lattiapäällysteet päätettiin vaihtaa kotimaiseen UPO-FLOOR -mattoon lähinnä hinta- ja kotimaisuusperustein. Koska kokous pidettiin tällä kerralla pääurakoitsijan toimitiloissa uudessa Technoparkin rakennuksessa, saimme samalla tutustua laajemminkin uuteen rakennukseen ja sen erikoiseen rakennustekniikkaan. Viikon kuluessa on työmaakin edistynyt taas uuteen vaiheeseen. Nyt kun vesikatot ovat päällä, on aloitettu töitä seinien sisäpuolella, C-rakennuksen ilmastointiputkia on jo asennettu ja ullakolle tulevaa konetilaa on rakennettu.

Ma 29.11. Jo viime viikon aikana rakennuksiin saatiin kaikki toimitetut ikkunat paikalleen, mutta toimitus on vielä kesken niitten ikkunoitten osalta, joissa on avattavia tuuletusruutuja. Kuitenkin kaikki aukot peitettiin, niin että voidaan ryhtyä sisäpuolìsiin töihin tuulen ja lumisateiden häiritsemättä. Eipä syksyn ja alkutalven aikana ole kuitenkaan kovin paljon ollut sää kiusana. Lunta eikä kovìa pakkasiakaan ole ollut haittana. Tämän hetkiset työt ovat olleet sisäpuolisia lämpöeristystöitä ja jatkuvatkin vielä. Tästä lähtien pysytelläänkin enimmäkseen seinien sisäpuolella kevään ulkopintojen laudoitukseen asti.

Ti 7.12. Itsenäisyyspäivän aikana tuli lunta lisää oikein tuntuva kerros, niin että työmaallakin piti ottaa lumikolat avuksi ja puhdistella kulkureittejä sekä tilaa uudelle ikkunakuormalle ja hiekkakuormakin tuotiin lisää rakennusten sisäpuolisia viemäröintitöitä varten. Tuodut ikkunaruudut löysivät saman tien reikänsä, mutta liikuntasalin isot ikkunat jäivät vielä odottamaan uutta työpäivää. Ullakoiden konehuoneita on valmisteltu edelleen ja toinen i1mastoìntikone on saatu jo nostetuksi paikalleenkin, samoin ilmakanavia on asennettu liikuntasalissa. Tänään ilmestyi pihaan uusi lämpökattilakin, joka on kuin jokin keittiökalusteiden kaappi. Paljon ovat kattilatkin muuttuneet ulkonäöltään niiden 14 vuoden kuluessa, minkä nykyinen on ollut käytössä. Iso tämä kuitenkin on kooltaan, niin että oikein piti mittanauhan kanssa tarkistaa, mahtuuko ovesta sisälle. Näytti sentään ovi riittävän leveyssuunnassa, mutta korkeus on liian pieni. Kallistamatta ei kattila sisälle mene.

Ti 21.12. Kahdessa viikossa on taas tullut paljon valmista aikaan. Se ei vain näy ulospäin. Sisällä on tullut eristystä seiniin ja välikatotkin ovat olleet työn alla. Ilmastointiputkien asennus on jatkunut molemmissa rakennuksissa ja lattiapohjia on eristetty ja valmisteltu valua varten. Eilen tulikin C-rakennukseen lasti valumassaa, joka tasoitettiin lattiapohjaksi. Keskiviikkona pitäisi sama työ suorittaa myös B-rakennuksessa. Tänään työ näytti taas siirtyvän ulkopuolellekin, sillä liikuntasalin päätyseinä ehti melkein päivän kuluessa saada ulkoverhouslaudat pintaansa. Sää on ollut niin lauha jo pari päivää, että ulkolaudoituskin sujuu. Ja tìetenkin laudat olivat jo valmiiksi maalattuja.

Ma 3.1.1994 Näin on pyhät vietetty ja vuosi vaihtunut. Työmaalla on kuitenkin vielä hiljaista, sillä varsinaisella rakennusryhmällä jatkuu loma vielä tämän viikon. LVI-ryhmä on kuitenkin ollut työssä heti joulun mentyä ja oli yhtenä välipäivänä myös rakennusliikkeen miehiä paikalla, sillä silloin vaihdettiin lämpökeskukseen uusi kattila paikalleen. Kun konstit oli mietitty ja oikeat välineet paikalla, oli 800-kiloinen järkäle mennyt helposti sisään. Myös lämpö oli kytketty jo päälle vanhaan rakennukseen uuden kattilan kautta. Valtaosa lattialämmityksen putkistostakin alkaa olla paikalla, niin että myös uusiin rakennuksiin päästään pian yhdistämään lämpö. Jo ennen lomallelähtöä oli C-rakennuksen asunto-osaan saatu väliseinien runko pystytetyksi. Saman rakennuksen ullakkotilassa ilmastointiasentaja tuntuu asentelevan edelleen laitteitaan, mutta en ole vielä kiivennyt sinne vieviä tikapuita nähdäkseni, mitä siellä on puuhattu jo kuukauden päivät. Täytynee kiivetä vielä nekin tikkaat.

To 13.1. Tämän viikon alkaessa tuli taas rakentajaryhmäkin työmaalle ja työ lähti käyntiin täydellä teholla. Heti alkuviikosta valettiin viimeisetkin lattiat B-rakennuksessa ja nyt on sitten lämmitysputkisto lopullisesti piilossa. Toivottavasti ovat putket ehjiä. Nyt on korjaaminen jo työlästä. Lämpökeskuksessa on asentaja tehnyt töitä koko viikon ja tänään torstaina näytti siltä, että lämpöputket oli saatu yhdistetyksi uusien rakennusten putkistoon. Vielä oli kuitenkin sulkuventtiilit kiinni tänään työpäivän päättyessä. Jokohan huomenna harjannostajaispäivänä venttiilit avataan ja vierasjoukko saa lämmitetyssä salissa pitää juhlan.

Pe 14.1. Jo hyvissä ajoin ennen harjannostajaistilaisuuden alkua nousi harjalle lippu juhlistamaan päivää. Ennen tilaisuuden alkua pidettiin vielä työmaakokouskin. Siinä päätettiin mm. liikuntavälinevaraston yläpuolelle jäävän tyhjän tilan rakentamisesta varastotilaksi sekä eräänlaisen sekaannuksen seurauksena vaihtamatta jääneen ö1jypolttimon vaihtamisesta uuteen. Onhan entinen palvellut jo runsaat 14 vuotta. Tuntia ennen tilaisuuden alkua saapuivat kutsuvieraat tutustumaan rakennuksiin. Kello 14 siirryttiin sitten tulevaan liikuntasaliin pitkien pöytien ääreen. Liisa Tuomela oli Maija-Liisa Syrjälän avustamana kattanut tavallista juhlavamman hernekeittotarjoilun leikkelelautasineen. Kahvitarjoilun aikana pidettiin sitten viralliset puheet valtuuston puheenjohtajan Eero Siniluodon ja kunnanjohtaja Ilmo Arvelan toimesta. Myös pääurakoitsijan edustaja toimitusjohtaja Jorma Pirttimaa piti puheen.

Ti 18.1. Työmaalle on ilmestynyt uusi työntekijä, nimittäin muurari. Oikeastaan hän aloitteli jo viime viikolla C-rakennuksen märkien tilojen väliseinien sekä asunnon ja liikuntasalin väliseinän muurauksia. Tällä viikolla hän siirtyi B-rakennukseen muuraamaan samanlaisia väliseiniä. Nyt on päästy myös siihen vaiheeseen, että on ryhdyttävä valitsemaan irtaimistoa kaikkiin tiloihin, myös kirjastoon, vaikka se rakennetaan kalustettavaan kuntoon vasta syksyllä. Niinpä olemme tämän viikon aikana käyneet koulutoimenjohtajan kanssa läpi lähetettyjä tarjouksia ja etsineet niistä edullisinta koko naisuutta. Olisihan aika omituista hankkia tuolit aivan eri paikasta kuin niihin sopiva pöytä tai ulkolämpömittari eri toimittajalta kuin sisälämpömittari.

Kuluvan viikon perjantaina olimme aamusta alkaen Oulussa Isku-kalusteen tekemän tarjouksen kalusteisiin tutustumassa sekä tekemässä tarkennuksia hankittavista kalusteista. Tällä tavalla paikan päällä se olikin paljon helpompaa kuin kuvien tai pe1kän kirjallisen tiedon perusteella suoritettuna. Isku-kalusteen tekemän tarjous oli kokonaisuutena edullisin, mutta koululautakunta pääsee vielä sanomaan sanansa ennen lopullista kaupantekoa. Myöskin luokkiin tulevasta tauluvarustuksesta olen tällä viikolla neuvotellut pääurakoitsijan kanssa, sillä heille kuuluu kiintokalusteiden hankinta. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului viiden metrin taulut, mutta ne olisi pitänyt koota kahdesta osasta ja väliin olisi tullut alumiinilistasta muodostuva sauma. Se olisi ollut käytännössä varsin hankala, joten muutimme ehdotuksestani tältä osin suunnitelmaa ja luokkiin asennetaan yhtenäinen neljän metrin taulu. Sekin on mielestäni aivan riittävän pitkä, onhan se vielä metrin pidempi kuin nykyiset normaalitaulumme ja kaksi kertaa pidempi kuin omassa luokassani ollut pätkä, joka on osoittautunut todella alamittaiseksi. Karttakiskot tulevat vain olemaan aivan eri tyyppiä kuin nykyiset joten on todennäköistä, että nykyiset karttavaunumme eivät niihin sovellu ellei sitten löydy jotain erikoisratkaisua.

Ma 31.1. Koko viikon on jatkunut ja jatkuu edelleen kirpeä pakkassää, mutta rakentamista se tuskin häiritsee, sillä uusissa rakennuksissa on lämmitys jo kokonaisuudessaan päällä. Työt etenevät sisätiloissa ripeästi ja yksittäiset huoneet alkavat jo muotoutua, sillä väliseinät alkavat olla valmiit samoin kuin kattojen sisäpinnatkin ovat saaneet levypinnan. Sähkötyöt etenevät samoin kuin ilmastointityötkin. B-rakennuksen suuri ilmastointikonekin saatiin omaan tilaansa ullakolle ja siellä pysyy, sillä välipohja siltä osin laitettiin umpeen, kun suuri peltilaatikko oli paikallaan. Nyt kun lämpö uusissa tiloissa jo toimii, alkoi vanhan rakennuksen lämmitys reistailla perusteellisesti ja ensimmäisenä ilmenemispäivänä ehti tilat jäähtyä niin paljon, että tuulikaapissa kulkeva vesijohto ehti jäätyä. Häiriö meni pois, kun verkoston alas laskenutta vedenpintaa nostettiin. Se oli kuitenkin vain hetkellinen korjaus, sillä sama paineen lasku toistui päivästä toiseen. Tiistaina vaihdettiin jo ilmakellotkin. Huomenna sitten näkee, onko tilanne sillä korjattu vai mikä muu paineen laskun aiheuttaa. Jonkinlainen ilmalukko verkostoon kuitenkin tuntuu tulevan ja pysäyttää veden kierron. Pahaksi onneksi kireät pakkasetkin vain jatkuvat, jopa -25 astetta alkuviikon peräkkäisinä aamuina.

pe 11.2. Ei ole lämmityshäiriö vanhassa rakennuksessa poistunut vieläkään eivätkä pakkaset helpottaneet. Tänä aamuna näytti mittari -25 astetta taaskin, vaikka yhtenä päivänä viikolla olikin lauhempaa. Vanha öljypoltin uudessa paljon isommassa kattilassa saa tehdä tosissaan töitä. Lähes tauotta se näkyykin polttavan öljyä. Uusi poltin on kyllä jo luvassa, mutta ei ole vielä tullut peril1e. Molemmissa rakennuksissa tehdään sisätöitä, mutta pääpaino näyttää nyt juuri olevan B-rakennuksessa. Kaikki märkätilat on muurattu ja niiden seiniä on alettu tasoittaa. Myös maalausurakoitsija on tullut työmaalle ja aloittanut levypintojen saumojen täyttötyön. Toisessa luokassa oli jo vedetty lasikuitukanqaskin seinään. Tänään kävi sähköasentaja jo vanhan rakennuksen tiloissa katsomassa paikkaa opettajanhuoneesta ilmastoinnin ja valaistuksen ohjauskaapille, jossa oli rivissä peräti seitsemän ohjauskelloa.

Ke 23.2. Sää on tasoittunut kohtalaisen lauhaksi, niin että ulkoseinän laudoitusta on taas jatkettu. Nyt on ollut vuorossa jo etuseinä. Tiiliseinät liikuntasalin pesuhuoneissa ja käytävässä ovat saaneet tasoitepinnan ja keittolasta on aloitettu kaakelointityöt. Yhdyskäytävän seinät ovat saaneet pintaansa jo lopullisen pinnan eli lasikuitutapetin, joka sitten maalataan. Molemmissa luokissa on lopulliset maalipinnat ja ikkunoita listoitettiin sisäpuolelta alkuviikosta. Myös verholaudat ovat paikallaan. Maanantaina sähkömies sai lopullisesti asennettua ja säädettyä uudet antennit katolle Siinä samassa sai myös työmaakoppi TV-antennin katolleen, sillä eletäänhän parhaillaan talviolympialaisten aikaa ja päiväsaikaankin tulee Norjan Lillehammerista kilpailulähetyksiä. Suomalaisten sijoitukset eivät vain ole olleet mitenkään innostavia. Hiihtolajeista on saatu vasta kolme pronssimitalia, mäkihypyistä ei vielä mitään. Parhaiten pärjäävät Suomen jääkiekkoilijat, jotka pelaavat tänä iltana tärkeän puolivälierän ottelun USA:ta vastaan.

To 24.2. Suomi voitti! Tänä aamuna kokoontui taas työmaakokous tavan mukaan ensin työmaalle ja sitten kunnantalolle. Aivan ensin pääsimme vertaamaan edelliskertaa paremmin ulkoseinien väriehdotuksia. Nyt oli maalattu toiseen kertaan näytepala ehdolla olevalla maalilla. Siitä näytti tulleen hieman vaaleampi sävyltään kuin vasta yhteen kertaan maalatut laudat. Viereen oli kiinnitetty myös vähän ruskehtavampi mallipala, joka arkkitehdin mukaan on lähempänä juqendin tyyliä kuin ehdotettu väri. Myös Penttilän Matin värisilmää tämä uusi ehdotus miellytti enemmän. Aikani katseltuani niitä kolmea laudanpätkää siinä seinällä tulin aivan samaan johtopäätökseen: Tämä on parempi. Kun väriä nyt vielä vaihdettiin pohjaväristä jonkin verran eroavaksi, saattaa käydä niin, että lautojen hieman kuivuessa pontin alta tulee esiin keltaisempi väri. Tätä yritetään torjua sillä, että lopullista maalaamista siirretään kesäkuun loppupuoliskolle, jolloin kuivahtamista on jo jonkin verran tapahtunut. Toisesta muutoksesta päästiin myös yhteisymmärrykseen, vaikka se aiheuttaakin lisäkustannuksia. Halusin nimittäin paneelipintaa myös luokkien käytäväseinille liikuntasalin tapaan. Se suojaisi hyvin kolhuille altista seinän alaosaa ja samalla antaisi vaihtelua ja lisää väriä käytävään. Myös sellainen kummastuttava arkkitehdin esitys kuultiin, että vanha rakennus pitäisi maalata aivan eri värillä kuin uudet rakennukset. Se on kuulemma ajan henki ja jopa museoviraston suositus. Siis uusi on uusi ja vanha pitää siitä selvästi erottua. Väriksi päätettiin valita mahdollisimman paljon nykyisen maalin sävy.

Pe 11.3. Tässä välillä on pidetty hiihtoloma ja oltu jo viikko koulussakin. Näinä viikkoina on työmaa edistynyt monella alueella. Näkyvintä osaa ovat näytelleet maalarit, jotka ovat saaneet valmista pintaa joka tílassa. Välillä on kiipeilty katollakin, sillä ilmastointiin liittyen on huippuimurit laitettu paikalleen. Eivät olekaan mitään pikkupönttöjä, vaan suuria peltilaatikoita on noussut katolle. Sattui tietenkin kevättalven yksi pahimmista pyryilmoista juuri niille päiville, kun piti purkaa tiiltä pois ja työskennellä lumisella katolla. Seuraavana päivänä aurinko vei katolta kaikki lumet ja työskentely olisi ollut helpompaa ja turvallisempaa. Näitten huippuimureitten peltitöissä on saatu käyttää omankin kylän työvoimaa ja osaamista, sillä Raine Heikkilä aivan naapurista on valmista nut verstaassaan näiden laitteiden peltityöt. Hän myös asensi valmistamansa peltiosat katolla paikalleen. Sähkömies on asennellut sisävalaisimia ja putkimiehet ovat laitelleet paikalleen vesikalusteita. Tänään tuotiin rekkalasti erilaisia kiintokalusteita, joiden paikalleen asettelu on sitten uuden viikon asia. Sillä ja seuraavalla viikolla pitääkin tapahtua paljon, sillä kiirastorstaina pitäisi olla paikkojen luovutuskunnossa sisäpuolisilta osilta.

Ma 14.3. Kiintokalusteiden paikalleen asettelu tapahtuikin tämän päivän kuluessa. Myös luokkien lattioitten hionta oli käynnissä, joten mattojen kiinnitykseenkin päästään aivan pian. Tänään syttyivät myös valot käytävän valaisimiin, joten työmaavalaisimet joutivat jo pois. Liikuntasalissa on saatu katto tehdyksi, tosin suunnitelmista poiketen rimapintaisena eikä reikälevyllä, mutta mielestäni tämä näyttää hyvältä ja jämäkältä ottamaan vastaan pallojen iskut, jotka nousevat toisinaan kattoon asti. Valaisimien kytkentä oli siellä tänään käynnissä, sillä kaikki korkeita telineitä vaativa työ on saatava suoritetuksi ennenkuin joustolattian pinnoittajat tulevat töihin.

To 24.3. Kuluvan viikon alusta on liikuntasalin lattian asentaja ollut työssään. Pinnoitetyö on vain niin monivaiheinen erilaisin kerroksin, että työ ei olekaan valmis aivan muutamasSa päivässä, vaan jatkuu todennäköisesti vielä ensi viikollakin. Eteisen seinien paneloinnissa päästiin urakoitsijan ja kunnan kesken parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun, eli panelointi kuitenkin tehtiin lisäkustannuksista huolimatta. Tässä ei kuitenkaan ollut kyse kuin runsaan kolmen tuhannen lisäyksestä. Suurempi riita tuntui olevan luokkien seinille tulevien kiinnityspintojen asentamisesta, jonka kustannuksia kunnan rakennusmestari piti erityisesti työn osalta liian korkeina. Rakennustyöryhmän kokouksessa näytti jo siltä, että työ jää kunnan omaksi tehtäväksi. Tänään kuitenkin huomasin, että pintoja asennettiin parhaillaan paikalleen. Ja míkä parasta, takaseinän taulupinta olikin yhtenäinen kappale, eikä kaksiosainen, kuten ensin oli suunniteltu. Luokkien valaistus on myös tullut valmiiksi tämän viikon kuluessa, ja valoa tuntuukin riittävän yhteensä kahdestatoista kattovalaisimesta. Putkimiehet ovat ahkeroineet lämpökeskuksessa uusien ja muutellen putkituksia, sillä nyt otetaan lämmin käyttövesi uusiin rakennuksijn entisestä varaajasta, joka on tähän asti palvellut vain piharakennusta. Vanhan rakennuksen lämmitysonqelmat senkun vain jatkuvat. Veden korkeus ei ota pysyäkseen riittävän ylhäällä. Arvelevat vian korjaantuvan, kunhan kaikki putkitukset ovat lopullisesti valmiita ja uusien rakennusten lämpöä aletaan ohjata automatiikalla. Muutaman päivän sisällä se sitten nähdään. Sisäpuolisten töiden osalta ollaan tänään loppusuoran alussa. Tuntuu ihan siltä, että jotakin on vielä kesken kiirastorstaina.

To 31.3. Kiirastorstai tuli ja samalla päivä, jonka urakoitsija oli ilmoittanut sisäpuolisten töiden valmistumispäiväksi. Aikataulu piti paikkansa loppuun asti. Töitä on tehty seitsemän kuukautta kaksi viikkoa ja tänään iltapäivällä on suoritettiin luovutustarkastus. Jotain pieniä töitä oli vielä kesken liikuntasalissa, mikä johtui lattiatyön pitkästä kestosta. Kiintokalusteita ja lattialistoja ei voitu asettaa paikoilleen ennen lattiapinnan valmistumista. Luovutustarkastuksen yhteydessä ilmeni joitakin korjattavia ja muutettavia asioita. Myös muutamasta lisätyöstä tehtiin vielä päätös työmaakokouksen yhteydessä. Näitä olivat ainakìn luokkien kaappien varustaminen lukolla sekä liikuntasalin eteiseen valmistettava vaatenaulakko. Se sovittiin tehtäväksi luokkien vaatenaulakon tyylin mukaisesti. Kyseinen naulakko on mielestäni eräs parhaista yksityiskohdista koko rakennuksessa samoin kuin valoisa yhdyskäytävä. Myös rakennuksen ovia pidän onnistuneina yksityiskohtina. Luokkien väritys on monisävyinen, mutta kuitenkin hillityn rauhallinen. Luokkien seinille asennetut kiinnityspinnat ovat tällä tavalla toteutettuna varmasti paremmat ja kestävämmät kuin alkuperäisen suunnitelman mukaiset.Minua kiinnostivat myös luokissa ja liikuntasalissa teknisenä yksityiskohtana ilmastoinnin käsiohjausjärjestelmä. Se on varmasti käytännössä helppo käyttää, sillä se toimii samaan tapaan kuin kotona kananmunien keitossa tarvittava ajastinkello. Kun vielä vieressä seinällä on isokokoinen punainen merkkivalo, tietää varmasti ilmastoinnin toimintatilan. Tätä käsiohjaustahan tarvitaan, kun tiloja käytetään tilapäisiin tarkoituksiin. Kaikki säännölliset toiminnot ohjataan automaattisesti kellolaitteilla. Tuota automatiikkaa löytyykin monenlaiseen tarkoitukseen. Osin sen kytkeminen tapahtuu vasta kesällä suoritettavien A-rakennuksen töiden yhteydessä. Näin on siis päästy Olkijoen koulun lisärakentamisessa eräänlaiseen välimaaliin ja jäädään odottamaan töiden jatkumista kesäkuun 6. päivänä.

To k.4. Työmaa ei ole aivan kokonaan hiljentynyt, vaikka enää ei työn äänet kuulukaan vanhalle puolelle. Pääsiäisen jälkeisellä viikolla on tehty kiintotelineitten, puolapuitten, koripallotelineitten ja lattjalistoituksen asennuksia. Myös sähkömies teki päivän työtä opettajainhuoneen eteisessä olevan sähkökaapin kimpussa. Siinä olevat ohjauskellot, seitsemän kappaletta, tulivat asennettua toimintakuntoon. Siitä keskuksesta ohjataan kaikkien rakennusten ilmastointia, valaistusta ja välituntisoittoja.

To 14.4. Kuluneen viikon aikana on sää suosinut rakentajia, niitä muutamaa, jotka vielä työmaalla ovat. Kevät tuli sitten nopeasti, kun ensin lämpeni kunnolla. Eilen saavutti lämpömittari kevään ennätyslukeman, +12 varjossakin. Rakennustelineitä on siirretty uudelle seinälle ja jatkettu ulkolaudoituksen tekoa. Myös Heikkilän Raine on ollut työmaalla kiinnitellen muotoilemiaan peltilistoja seinän ja sokkelin liitokseen. Valkokankaan kiinnitys liikuntasalin seinälle on myöskin tapahtunut viikon kuluessa.

Pe 6.5. Viime viikkojen aikana miehiä on ollut vain kolme. Pääasiassa he ovat työskennelleet ulkolaudoituksen kiinnityksen parissa ja erityisesti ikkunanpielilautoja kiinnittäen. Niissä onkin ollut näpertämistä, sillä niiden malli on sama kuin vanhassa rakennuksessa. Erityisesti ylälipan sivukannattimet ovat olleet käsityötaitoa kysyviä. Kuistien laudoitusta ja pylväitä on myös värkkäilty paikoilleen. Heikkilän Raine on jatkanut myös peltitöitään asentamalla seinän ja sokkelin rajapintaa kiertävät peitelistat. Luovutustarkastuksessa havaittuja epäkohtia ja puutteita on myös korjailtu, esim. käytävän väliovista on otettu pumput pois ja tilalle on asennettu liikaa avautumista estävät rajoittimet. Vapun jälkeen työmaa sitten hiljeni kokonaan, sillä pääurakoitsija tarvitsi miehiään toisilla työmailla. Kuitenkin laudoituskin on vielä osin keskeneräinen samoin kuin kaikkì pihatyötkin.

Pe 20.5. Rakennustyömaalla ei ole tapahtunut mitään uutta edellisen merkinnän jälkeen. Nyt kuitenkin on lopultakin selvitetty veden paineen lasku vanhan rakennuksen patteriverkostossa. Syypääksi on osoittautunut vanha paisuntasäiliö, jossa tapahtuu paineen katoamista. Asia korjaantui tänään, kun tilalle asennettiin uusi paisuntasäiliö. Veden korkeus on pysynyt säädetyissä rajoissa.

Ma 30.5. Etukäteen oli sovittu, että olemme tänään pyöräretkellä, joten luokkatila on tyhjänä. Onneksi sää oli suotuisa retkelle. Sinä aikana kävivät urakoitsijan kirvesmiehet puhkaisemassa luokan seinään yhdyskäytävään johtavaa ovea varten aukon. Tuota aukkoa olemme voineet käyttää tämän viikon aikana hyväksemme kantaessamme oppilaitten kanssa irtaimistoa evakkoon uuden puolen tiloihin. Tiistain kuluessa saimmekin kaiken kannetuksi, niin että hyllyt ja kaapit ovat nyt tyhjät.

Pe 3.6. Tämä oli oppilaille rankka työpäivä, sillä urakkana oli kantaa kirjaston kirjat ja hyllyt uuteen paikkaan, alaluokkaan, jossa kirjasto tulee toimimaan pitkälle vuoden loppupuolelle. Illalla oli sitten vielä uudet muuttotalkoot. Silloin sopiva joukko kylän miesväkeä oli kokoontunut koululle kantamaan loputkin kalusteet evakkoon pois maalareitten tieltä. Parissa tunnissa homma oli hoidettu ja nautittu vielä Liisan järjestämä iltapalakin. Vanha puoli onkin nyt tyhjä kirjasto lukuunottamatta ja uuden puolen kaikki vapaa tila on tavaraa täynnä. Painavin esine oli piano, joka kannettiin uuteen saliin asti pihan poikki huomista kevätjuhlaa varten.

Ma 6.6. Päivä oli uuden kaluston vastaanottopäívä. Olin jo odottanut rakennusmiestenkin tulevan jatkamaan työtään, mutta eivät vielä tänään tulleet. Sen sijaan tuli irtokalusteita useammalla autolla. Suurin oli Iskun kuorma, koka sekin oli kuitenkin vielä vajaa. Huomenna tulee vielä pulpetteja lisää. Iskun pojat kantoivat tavarat sisään ja purkivat pakkaukset ja siirsivät sitten kalusteet paikoilleen. Osa kalusteista tulee myöhemmin syksyllä ja kirjaston osalta vasta marraskuussa, kun kunta on omana työnään rakentanut keittolasta kirjastotilan. Vähitellen alkaa näyttää siltä, että elokuussa koulutyö alkaa todella uusissa tiloissa.

Ma 13.6. Viikon kuluessa tuli ensikertaiseen kalustamiseen tilattua muutakin kalustoa ja välineistöä melkoiset pinot. Liikuntasalin välineistö oli kaiken lisäksi purettu vanhalle puolelle. Tuon tavarapaljouden kanssa onkin riittänyt töitä useita päiviä, sen kantamisessa pois vanhanpuolen tiloista pois remontin alta ja pakkausten purkamisessa ja tavaroitten vertaamisessa lähetyslistoihin. Kun myös alkukuusta tulivat koulutarvikkeet ja oppikirjat, onkin aikani kulunut tavaroitten kimpussa. Myös työmaa alkoi taas elää, sillä etupihalle pystytettiin kolme valopylvästä lisää, B-rakennuksen ulkolaudoitusta on myös valmisteltu ja toiseen kertaan maalaaminen lopullisella värillä on aloítettu. Myös pihatyöt on täydessä käynnissä sekä kirvesmiestyöt vanhassa rakennuksessa lähinnä pois purettavalta osaltaan. Perjantaina ennen töiden loppua tuli uusien rakennusten porraslaatoituskin valetuksi valmiiksi.

To 23.6. Näin on tultu juhannusviikon lopulle viimeiseen työpäivään. Maalarit ovat saaneet poutasäässä maalailla uusien rakennusten seiniä ja juuri valmistuneita kuistien kaiteita. Vanhan rakennuksen ulkoikkunat tulivat tehtaalta ja vanhoja on alettu irrotella. Myös kirvesmiesten työ sisäpuolella on jatkunut. Yhdyskäytävän ovireikää on viimeistelty oven asennusta varten sekä siivouskomerolle on alettu tehdä runkoa. Putkimies on asennellut tilaan tulevaa viemäriputkitusta lattiakaivoineen.

Ma 4.7. Vielä on riittänyt uusissakin rakennuksissa ulkomaalausta, mutta vanha rakennus on alkanut saada maalia pintaan ruiskumaalauksena. Huonoimpia räystäslautoja on myös uusittu. Yhdyskäytävän ovi asennettiin viime viikonlopulla, mutta se oli laitettu aukeamaan aivan vika suuntaan, joten jätin kirvesmiehille oveen viestilapun sen muuttamisesta. Toiveeni oli toteutettu heti maanantaiaamuna, mutta ei kuitenkaan aivan piirustuksen mukaisesti. Koko ovi olisi pitänyt teettää uudestaan, koten tyydyin tehtyyn ratkaisuun eli ovi aukeaa nyt arkistohuoneen puolelle. Ei se siinäkään tiellä ole, kun ruokakärryjä kuljetetaan. Mahtaako kelvata töiden valvojalle, tulee nähtäväksi hänen palattuaan lomalta. Putkimies on jatkanut myös töitään siivouskomerossa ja opettakanhuoneen sekä luokan vesipisteiden paikanvaihdossa.

Ke 27.7. Onkin vierähtänyt useampi viikko, kun viimeksi kävin työmaa1la. Yäiden viikkojen aikana on tapahtunut paljon ja työ näyttää valmistuvan ihan näinä päivinä. Ttse asiassa sain kutsun työmaakokoukseen, konka yhteydessä pidetään vanhan rakennuksen vastaanottotarkastus. Tultuani tänään koululle, sain ilokseni todeta, että myös vanhan rakennuksen luokkiin oli laitettu samanlaiset uudet kiintokalusteet kuin on uusissakin luokissa. Myös opettakanhuone oli saanut uudet kiintokalusteet, joihin kuuluu myös jokaiselle opettajalle oma kaappi samoin kuin eteisessä vaatteita varten. Maalaustyö oli myös valmistunut. Sen osalta sain kokea toisen yllätyksen, kun sain todeta, että kaksi korkeaa kiintokaappia oli maalattu ja niíden ovet vielä sävytetty samaan siniharmaaseen, joka on esim. listoissa. Näin poistui meidän keväinen huolemme, että miten mahtavat vanhat tummanvihreät kaapinovet soveltua uuteen maalaukseen. Toisen yllätyksen koin tuon maalauksen aiheuttamasta hiontapölystä, joka peitti kaikki kaapeissa olevat tavarat viimeistä soppea myöten. Ovet kun olivat olleet pois paikaltaan emmekä keväällä tienneet tyhkentää noita kaappeja ollenkaan.

Pe 12.8. Tänä aamuna oli vielä yksi työmaakokous, jossa käytiin läpi edellisessä lopputarkastuskokouksessa havaitut puutteet ja viat. Pää- ja sähköurakoitsijan osalta jokseenkin kaikki oli saatu hoidetuksi kuntoon, mutta LVI-urakoitsijan osalta työt olivat kokonaan tekemättä. Pieniä puutteita oli vielä sähkötöidenkin osalta, mutta nyt alkaa olla kaikki valmista koulunpitoon sekä uusissa että vanhoissa tiloissa. Tämän viikon kuluessa on verhotkin saatu paikoilleen, mutta uusien luokkien ikkunoihin ei valittu kanqas ollutkaan riittänyt eikä toimittaja voinutkaan saada ihan saman sävyistä kangasta lisää. Nyt joudutaankin valitsemaan uusi kangas tilalle. Kalusteiden toimittamisen osalta Isku ei saa kovin korkeaa arvosanaa, sillä vieläkin on toisen luokan tuolit toimittamatta. Samoin puuttuu muutakin ja lisäksi on tuotu väärää tavaraa. Suurin haitta taitaa kuitenkin olla se, että saneerattavaan kirjastoon tilatut kalusteet ovat tulleet useita kuukausia liian aikaisin. Nyt on sitten yritettävä löytää koulutiloista varastointipaikkaa kalusteille odottamaan kirjaston valmistumista joskus marraskuussa. Vielä ei tuota kunnan omana työnä suoritettavaa muutostyötä kirjaston osalta ole edes aloitettu. Se on sitten tulevan syksyn asia.

Pe 19.8. Tänään oli sitten ko ensimmäinen käytönopastustilaisuus liittyen valvontakeskusten käyttöön. Siinä sitä olikin oppîmista eikä sitä kerralla vierestä katsomalla vielä oppinutkaan. Keskukset kun ovat lähinnä tietokonetta muistuttavia laîtteita valikkoîneen ja näyttöruutuineen. Mutta oppihan siinä ainakin toimintavalikon saamaan esiin. Sitten on vain toimittava tilanteen niin vaatiessa mukana olevan paksun opasvihkosen mukaan.

Ke 31.8. Noita laitteita piti yrittää nappuloida pikemmin kuin arvasinkaan, sillä tänään kesken koulupäivän alkoivat vanhan rakennuksen kaikki palohälyttimet vinkua. Kuuluvuutta ulkona tehostivat vielä eri puolille sijoitetut sireenit. Tietenkin piti ensin ottaa selkoa onko todella palosta kysymys vai innostuivatko ne huutamaan omia aikojaan. Nyt oli onneksi kyse viime mainitusta. Piti vain yrittää vaimentaa todella korvia vihlova ujellus. Se ei erilaisista yrityksistä huolimatta ottanut onnistuakseen. Ei sittenkään, vaikka löysin paloilmoittimelle tarkoitetun sulakkeen ja otin sen irtì. Mikään ei tuntunut tepsivän, joten soitin sitten tekniseltä virastolta apua. Sieltä toimitettiin sitten sähkömies paikalle, mutta aikaa oli kulunut kolme varttia. Ammattimies sitten osasi toimia äänen lopettamiseksi ja neuvoi vastaisen varalle toimintaohjeen. Hälytyksen hiljentämiseen piti osata avata oikea rasia sähkökeskuksesta ja sieltä irrottaa määrätty johto, joka oli yhteydessä akkuun ja se huolehtikin äänen jatkumisesta sähkönkin katkaisemisen jälkeen. Siinä riittikin sähkömiehelle puuhaa häiriön syyn etsimisessä. En tullut vielä tietämään, löytyikö vika, mutta uutta hälytystä ei ainakaan tullut hänen lähtönsä jälkeen. Taitaa olla tämä uusi tekniikka vielä niin uutuuden kankeaa, että kaikkea voi näin alkuun tapahtua.

©Paavo Muilu